• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

  • Autor 1
  • Publicat in data de 2014-09-24 10:29:21

Osteoporoza , cauze si tratament


Osul este un tesut viu, care se regenereaza pe tot parcursul vietii. Dr. Tarek Nazer explica in video cum se fractureaza un os osteoporotic.

Osteoporoza inseamna scaderea mineralitatii osoase. In cazul acestei afectiuni, daca facem o sectiune vom vedea ca osul este gol pe dinauntru. Consecinta este slabirea structurii osului si aparitia fracturilor, care se produc mai usor decât in cazul oaselor sanatoase. Nu degeaba, osteoporoza a fost denumita boala oaselor de sticla.

Afectiunea apare mai ales la persoanele de sex feminin, dupa vârsta de menopauza, dar exista si factorii ereditari care cântaresc la fel de mult. Asadar, daca ati avut in familie persoane care au suferit de osteoporoza, exista riscul sa dezvoltati si dumneavoastra aceasta boala.

Factorii care agraveaza osteoporoza sunt consumul de alcool, fumatul si sedentarismul. Lipsa exercitiilor fizice poate genera la un moment dat aceste probleme de sanatate. Cele mai frecvente fracturi care se produc in boala osteoporotica sunt la nivelul coloanei, apoi urmeaza cele de epifiza distala de radius si cele de glezna, la nivelul maleolei externe (proeminentele osoase laterale ale gleznei).

Cele mai grave fracturi, invalidante chiar, sunt la nivelul colului femural. Acestea au intotdeauna indicatie chirurgicala.

Osteoporoza poate fi prevenita daca urmam o dieta sanatoasa. O alimentatie bogata in Calciu, expunerea la soare pentru Vitamina D, care ajuta absorbtia acestui mineral in oase si exercitiile fizice efectuate in mod constant sunt de mare ajutor. Acestea din urma intaresc musculatura si oasele.

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !