• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Leziune de menisc


Leziunea de menisc reprezinta una dintre cele mai importante afectiuni de la nivelul genunchiului.

leziune de menisc

Meniscurile sunt fibrocartilaje intraarticulare situate intre femur si tibie. Sunt in numar de 2 la nivelul fiecarui genunchi si au forma semilunara. Meniscul medial are forma literei „C”, iar meniscul lateral are forma literei „O” Cele doua meniscuri pot fi lezate usor printr-o miscare de rotatie a genunchiului in timpul unui efort sustinut. Ruperea partiala sau totala a meniscului apare la o miscare brusca de torsiune sau rotatie a coapsei, in timp ce piciorul sta pe loc (de exemplu, la intoarcerea brusca pentru a lovi mingea de tenis). Daca ruptura este minima, meniscul ramane conectat in partea anterioara si posterioara a genunchiului; iar daca ruptura este mare, meniscul poate sa atarne de un filament al cartilajului. Gravitatea unei rupturi depinde de localizare si extensie. Simptomele pot fi : durere, umflare (edem) și blocarea genunchiului, dar si “trosnituri”. Unele leziuni se vindeca de la sine, dar majoritatea necesita o interventie chirurgicala pentru a stabiliza( repara) sau îndepărta meniscul rupt. Fiecare articulație a genunchiului conține menisc medial și menisc lateral (meniscului interior și exterior). Acestea sunt “tampoane de cauciuc groase” de țesut cartilaginos. Meniscul este situat peste stratul subțire a cartilajului care acoperă partea superioară a tibiei. Rolul meniscului: actioneaza ca amortizoare pentru a absorbi impactul rezultat in urma contactului partii superioare a piciorului (femur- osul copasei) si a partii inferioare a piciorului ( tibia- osul gambei), de asemenea contribuie la îmbunătățirea mișcarii și a stabilitatii genunchiului.

Diagnosticul: se pune pe baza:

  • Examenului clinic al articulatiei genunchiului.
  • RMN-ului, este investigatia de electie - se poate vedea natura leziunii si extiderea acesteia

Tratamentul afectiunilor meniscului: Tratamentul inițial ar trebui să urmeze formula: protectie, repaus, gheata, compresie (cu un bandaj) și elevatie( pozitie procliva ).

artroscopie genunchi

Acest lucru, combinat cu calmante, ajută la rezolvarea durerii inițiale și a umflarii. Continuarea tratamentului depinde apoi de dimensiunea rupturii, de severitatea simptomelor, de gradul de afectarii, a stilului de viața , de vârsta dumneavoastră și de starea de sănătate generală. Marea majoritate vor necesita interventie chirurgicala – Artroscopie .

Artroscopia este o procedură ce permite evaluarea interiorului genunchiului folosind un artroscop ( este ca un telescop subtire, cu o sursa de lumina prin care se amplifica structurile din interiorul genunchiului ). Două sau trei incizii ( de mai puțin de 1 cm ), se fac pe partea din față a genunchiului. Articulația genunchiului este umpluta cu lichid și artroscopul este introdus în genunchi. Instrumente mici, special concepute, pot fi apoi introduse în genunchi prin celelalte incizii mici. Aceste instrumente sunt folosite pentru a repara, tăia, pentru a biopsia, in interiorul articulatiei. Artroscopia poate fi utilizata pentru a diagnostica și de asemenea, pentru a trata leziunile meniscale.

In cazul in care dinamica articulatiei este afectata se pot recomanda infiltratiile intra-articulare , ce pot imbunatatii mobilitatea si reduce durerea.

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Comentarii

1
Matei Florica 2017-08-10 18:00:57 /
Buna seara!Am aflat intânplător de clinica d-voastră!Am ruptură de menisc exterior la genunchiul drept,diagnosticat in urma unui R.M.N..Problema mea este că am timp pt.operație din 4 î 4 săptămâni,din februarie pănă acum am discutat cu 3 medici care nu au avut timp niciodată când aveam eu,chiar dacă am sunat cu 3-4 săptămâni înainte.Dacă se poate să măoperez la dumneavoastră in săptămâna 11-18 septembrie?Eu sunt din Reșița dar vin la Bucuresti!Matei Florica
1.1
Clinica Masaya 2017-08-18 05:28:41
Buna ziua trebuie sa sunati la 0721197077 pentru programare .
2
Prejbeanu Traian 2017-08-19 06:27:54 /
Doresc o programare ,am o leziune la genunchi
2.1
Clinica Masaya 2017-08-21 09:29:16
Va rugam sa sunati la 0721197077 pentru programari .

Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !