• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Ce este contractura musculara


Contractura musculara este definita in linii mari ca fiind o hipertofie musculara locala, dureroasa. Practic muschiul respectiv este privat de o perioada de relaxare suficienta, astfel aparand contractura musculara care se exprima prin cresterea tonusului si a tensiunii intramusculare.
Contracturile musculare pot aparea la nivelul oricarui muschi.

Mecanismul aparitiei durerii

Tensiunea intramusculara crescuta, pune presiune pe vasele si capilare intramusculare, determinand o deficienta circulatorie locala, ceea ce provoaca la randul ei o hipoxie musculara adica un flux scazut de oxigen care alimenteaza muschiul.
Durerea este provocata practic de acumularea de dioxid de carbon in muschi.

Cum apar contracturile musculare ?

Exista mai multe cauze posibile pentru aparitia contracturilor muscular insa cel mai adesea acestea sunt reprezentate de: adoptarea unei posurile incorecte timp indelungat, ridicarea necorespunzatoare si transporul de greutati, efectuarea unor activitati fizice fara incalzire, miscarile bruste.
De asemenea o tensiune musculara crescuta intalnim in cazul persoanelor care au un nivel ridicat de stres.
Durerea caracteristica contracturilor muscular este cu caracter mecanic, dar apare si la miscare.

Sfaturi pentru a prevenirea contracturilor musculare:

  • Evitarea sedentarismului
  • Evitarea posturilor vicioase
  • Evitarea miscarilor bruste si a efortului fizic intens.
  • Efectuarea temeinica a incalzirii inainte de orice activitate fizica sustinuta
  • Consumul adecvat de lichide.

Cum tratam contracturile musculare?

Cele mai efictiente metode de tratament in cazul contracturilor muscular sunt: kinetoterapia, fizioterapia si masajul.

  • Kinetoterapia – vorbim in acest caz exercitiile de stretching in principal, dar acestea pot fi asociate cu bandajarea kinesiologica cu rol in relaxarea musculara, sau cu elongatiile.
  • Fizioterapia – efectuarea unor proceduri de electroterapie de joasa frecventa cu scop antalgic: TENS, TECAR, crioterapie etc.
  • Masajul terapeutic – si ne referim la cel decontracturant, si la cel sedative miorelaxant, care are ca obiective diminuarea pana la disparitia durerilor si micsorearea hipertoniei sau a contracturii musculare.

Clinica Masaya detine o sala de recuperare medicala in care se urmareste indeaproape fiecare pacient pentru un program de recuperare personalizat.
Terapeutii clinicii ofera servicii complete de evaluare si de tratament individualizate de kinetoterapie si fizioterapie atat pentru persoanele care necesita recuperare medicala, cat si pentru sportivi.

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Comentarii


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !