• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Blogul Clinicii Masaya

Home Blog

Clinica Masaya

Care sunt combinatiile alimentare permise


Multe persoane preocupate de modul in care arata, mananca alimente sarace in grasimi, sanatoase insa au discomfort abdominal si chiar acumuleaza kilograme in plus.

Principala cauza este faptul ca fac combinatii alimentare gresite. Pentru ca digestia sa fie corecta si usoara trebuie sa tinem cont de anumite reguli:

  • Carnea nu trebuie asociata cu alimente bogate in carbohidrati ( paste, orez, cartofi ), deoarece stomacul are nevoie de cel putin jumatate de ora intre cele doua alimente, in schimb este indicat sa o combini cu legume, salate si condimente.
  • Combinarea mai multor tipuri de proteina nu este indicate. Ouale cu carne si branza nu se mananca impreuna la o masa ci separate insotite de legume proaspete sau gatite pe gratar, la cuptor sau la abur.
  • Legumele si fructele sunt foarte sanatoase insa nu este recomandat sa le consumam la aceeasi masa. In regumul pentru slabit sunt recomandate aproape toate legumele si verdeturile: rosii, castraveti, vinete, ciuperci, conopida, ceapa usturoi, varza, conopida, morcovi, mai putin cartofii.
  • Fructele dulci nu se combina cu fructele acide deoarece combinatia provoaca balonare si discomfort abdominal. Putem asocia de exemplu portocala, marul, para, kiwi, ananas, pomelo, capsuni, insa nu e recomandat sa le combinam cu banana sau stafide. Este de preferat ca fructele sa le mancam pana in ora 15:00, ca masa propriu zisa sau ca si gustare.
  • Cerealele integrale se combina doar cu lapte vegetal ( de cocos, de migdale ) sau cu iaurt. Lactatele de origine animal se digera mai greu si pot provoca balonare, de aceea este recomandat laptele vegetal.
  • Alimentele bogate in carbohidrati ( paste, orez ) le putem consuma alaturi de legume ( spanac, ciuperci, morcovi )
  • Hidratarea. Se face cu 30 de minute  inainte sau dupa masa, deoarece apa bauta in timp ce mancam dilueaza sucurile gastrice si astfel digestia este incetinita.

Odata ce asociem corect alimentele, digestia este usoara iar organismul beneficiaza din plin de nutrientii de care are nevoie.

Dr. Tarek Nazer
Dr. Tarek Nazer

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat in chirurgia artroscopica minim invaziva si chirurgia artroscopica a membrului inferior


Adauga un comentariu

Comentariile pe care le veti posta vor apare dupa aprobarea lor de catre administratorul site-ului. Va multumim pentru intelegere !