• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Media - Articole din ziare

Tendinita - ce este si cum o tratam

2015-06-18
Tendinita reprezinta inflamatia dureroasa a tendonului, acesta fiind o extensie specializata a muschilor formata din tesut conjunctiv care leaga fibrele musculare de capetele osoase.

Tendinita, de fapt, este o ruptura partiala a unor fibre de colagen asociata cu edem localizat, explica pentru Ziare.com doctorul ortoped Tarek Nazer.

Cauza tendinitei

Cea mai frecventa cauza este suprasolicitarea continua si excesiva a tendonului, frecvent intalnita la sportivi sau la persoanele care au o profesie ce necesita o activitate manuala repetata.

De asemenea, mai joaca un rol important si alti factori favorizanti in aparitia tendinitelor, cum ar fi lipsa vitaminelor, frigul, lipsa de antrenament si incalzire inainte de sport, obezitatea si hidratarea insuficienta.

Aceasta se manifesta prin durere localizata la nivelul tendonului, durerea fiind acuta, intepatoare si insotita de o zona de inflamatie locala, prezenta in repaus, dar se agraveaza la solicitarea tendonului respectiv si la palpare.

Cele mai frecvente tendinite sunt ale pumnului, ale muschiului extensorului lung al policelui sau ale tendonului rotulian si achilian.

Tendinitele cronice care nu sunt tratate la timp se pot complica, ajungandu-se la ruptura tendonului in cazurile avansate.

Diagnosticul

Diagnosticul se pune pe baza unui examen clinic, teste speciale precum si examene paraclinice: ecografii ce arata inflamatia tendonului, radiografia zonei respective si prin rezonanta magnetica nucleara (RMN).Cateodata poate fi si o tendinita calcificanta, adica din cauza depunerilor de calciu se produce calcifierea tendonului, ce duce la o inflamatie locala insotita de durere si se evidentiaza pe radiografie sub forma unor osificari discrete.

Ca prima intentie daca suferim de o durere la nivelul tendonului este recomandat sa oprim activitatea respectiva imediat, sa aplicam gheata local la zona dureroasa si sa ne prezentam medicului specialist pentru evaluare.

Cum se trateaza

Tratamentul tendinitei se bazeaza pe reducerea suprasolicitarii tendonului respectiv prin repaus relativ, antiinflamatoare locale si orale, antialgice si fizioterapie.

De asemenea, exista infiltratii ce pot ajuta, conform studiilor, la scurtarea perioadei de repaus si reducerea inflamatiei, infiltratii tip PRP (plasma imbogatita cu trombocite).

Folosirea de orteze sau de fasa elastica pentru perioade scurte sunt cateodata necesare pentru tendinitele cronice, rareori se ajunge la tratament chirurgical.

Preventia tendinitei se face prin hidratarea corespunzatoare, vitamine si incalzirea inainte de activitati sportive.