• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Media - Articole din ziare

Noutati despre ruptura ligamentului incrucisat

2015-06-04
Cele mai noi studii indica faptul ca in cazul rupturii ligamentului incrucisat anterior (LIA) reconstructia sa este absolut necesara.

Despre acest subiect, vorbeste pentru cititorii Ziare.com doctorul ortoped Tarek Nazer.

Ligamentul incrucisat anterior (LIA) este unul dintre ligamentele care asigura stabilitatea genunchiului, se gaseste in spatiul dintre cei doi condili femurali. Impreuna cu ligamentul incrucisat posterior formeaza un X, de acolo poarta si numele de ligament incrucisat.

Acesta asigura stabilitatea in plan sagital si rotational, controleaza miscarea genunchiului si ii ofera protectie impotriva miscarilor atipice.

Ruptura de LIA este des intalnita la tinerii sportivi (fotbal, baschet, rugbi, schi, handbal) dupa o miscare rotationala brusca sau o lovitura directa/indirecta a genunchiului.

Cele mai noi studii publicate in 2013 arata ca ruptura completa de LIA intotdeauna trebuie tratata chirurgical, mai ales la persoanele active sau sportive, motivul fiind ca biomecanica genunchiului si fortele care actioneaza asupra genunchiului sufera un dezechilibru ce duce la leziuni secundare ale meniscului si cartilajului la nivelul compartimentului extern in maxim cinci ani de la ruptura.

O greseala des intalnita este neglijenta pacientului pentru tratament dupa ameliorarea simptomelor, in general in 4-6 saptamani de la producerea leziunii. Pacientul se simte mai bine si nu se mai prezinta la medic pentru tratament, insa acest dezechilibru creat duce la catastrofe adevarate ale genunchiului in timp, deoarece miscam genunchiul de sute de ori pe zi.

Dupa ruptura de LIA, genunchiul se umfla, iar pacientul simte durere, sensibilitate la nivelul intregii articulatii, disconfort in timpul deplasarii si imposibilitatea de a executa complet flexia si extensia genunchiului. Pacientul spune ca simte ca ii fuge genunchiul cand se prezinta la medic.

Diagnosticul se pune pe baza unor teste clinice speciale, efectuate in timpul examinarii si se confirma prin efectuarea unui RMN.

Din pacate, acest ligament nu se vindeca de la sine, odata ce a suferit leziunea completa, el trebuie inlocuit cu un alt ligament (reconstructie LIA). Se poate recomanda si un tratament nechirurgical la persoanele cu varsta de peste 50 de ani, ce au contraindicatii de operatie sau la persoane obeze. Insa la aceasta categorie se va efectua un program agresiv de kinetoterapie si purtarea de orteze speciale la activitati care suprasolicita genunchiul.

Cea mai frecventa metoda de reconstructie in zilele de azi este cu grefa tip hamstring ce este alcatuita din doua ligamente: semi-tendinosul si gracialis aflate pe partea interna a coapsei, care se recolteaza printr-o incizie mica de 2-3 cm pe partea interna a genunchilui, apoi se prepara canalul unde va fi inserat noul ligament si se fixeaza folosind un sistem special de fixare.

Timpul de recuperare dupa o asemenea interventie variaza intre 6-12 saptamani, pacientul va avea un program special de kinetoterapie ce ajuta la integrarea grefei in os si intarirea muschilor ce ajuta la reducerea stresului asupra grefei si ofera stabilitate genunchiului.

Post-operator se pot efectua infiltratii intra-articulare ce ajuta la integrarea mai rapida a grefei.

Trebuie sa va adresati unui medic foarte bine pregatit in chirurgia artoscopica si cu experienta pentru un rezultat bun al operatiei, avand in vedere ca acest tip de leziune necesita atentie mare la detaliile de tensionare a grefei si a punctelor de insertie pe care le decide medicul intraoperator si sa nu neglijati prezentarea la medic sau tratamentul.