• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Media - Articole din ziare

Hallux rigidus - manifestare si tratament

2015-10-30
Hallux rigidus este o deformare a articulatiei metatarso-falangiana a halucelui ce are loc din cauza deteriorarii cartilajului articular si se manifesta prin rigiditatea severa si dureri in timpul mersului.

Miscarea de flexie si extensie a degetului mare al piciorului este folosita de sute de ori pe zi fara sa ne dam seama, fiind solicitata la mers, urcatul sau coboratul scarilor sau la orice activitate.

Trebuie sa facem diferenta dintre monturi si haluce rigid, deoarece difera prin mecanismul de producere, simptome, dar si prin forma halucelui, explica pentru Ziare.com doctorul ortoped Tarek Nazer, care a participat recent la "Caravana Sanatatii", oferind consultatii gratuite si tratament in comunele si satele defavorizate in care serviciile medicale sunt limitate. "Caravana Sanatatii" este organizata de Asociatia Sanatate la Nivel European.

Care sunt cauzele?

Suprasolicitarea mecanica a halucelui este prima cauza de aparitie, de asemenea factorul genetic joaca un rol important in aparitia artrozei si dezvoltarea de hallux rigidus.

Care sunt cele mai frecvente simptome?

Durerea, redoarea articulara, edemul si mersul schipotat sunt cele mai frecvente simptome ale acestei afectiuni.

Cum se pune diagnosticul si care este tratamentul?

Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic si radiologic al piciorului. Diagnosticarea precoce a acestei afectiuni poate preveni avansarea artrozei.

Tratamentul conservativ include purtarea de orteze, infiltratii locale si kinetoerapie.
Tratamentul chirurgical se face prin indepartarea osteofitelor care duc la rigiditatea degetului si, in cazuri foarte avansate, se recomanda artrodeza metatarso-falangiana.