• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Media - Articole din ziare

Durerea de glezna - cauze si tratament

2016-02-05
Glezna reprezinta o articulatie vulnerabila, deoarece suporta toata greutatea corpului si permite transferul de greutate in timpul miscarii.

Durerea de glezna poate aparea la tineri, cat si varstinci, dar nu multi dintre noi ii acordam multa importanta. Aceasta durerepoate fi de doua feluri, dupa cum explica pentru Ziare.comdoctorul ortoped Tarek Nazer:

- Acuta, ca urmare a unui traumatism. Traumatismele de la nivelul gleznei sunt cauzate de lipsa de antrenament sau de incalzirea necorespunzatoare, de o intindere musculara, de ruperea unui ligament sau tendon, de o entorsa in care se produce rasucirea sau ruperea partiala a ligamentelor sau de o fractura in cazul careia se pot rupe unul sau mai multe oase producandu-se deformarea gleznei.

- Cronica, cand durerea apare treptat si avanseaza in timp.

Cele mai frecvente cauzesunt:

- artroza gleznei, atunci cand cartilajul articular incepe sa prezinte semne de deteriorare si de uzura;
- guta este o artrita inflamatorie cauzata de depunerea cristalelor de acid uric care se infiltreaza in articulatie, provocand edem si dureri la nivelul gleznei;
- poliartrita reumatoida care determina inflamatia cartilajului insotit de degenerare ulterioara;

-un agent infectios cauzat de patrunderea unei bacterii in glezna ca urmare a unei rani.

Tratament

Multe dintre aceste afectiuni pot fi tratate nechirurgical prin repaus, medicatie antiinflamatoare sau prin imobolizarea gleznei cu gips sau orteza. Insa atunci cand este vorba de artroza sau o problema la nivelul ligamentelor este posibil sa fie nevoie de infiltratii locale sau de tratament chirurgical.

Tratamentul chirurgical consta intr-o interventie minim invaziva pe cale artroscopica, folosind doua incizii mici pentru a rezolva aceste probleme.

In cazurile avansate este nevoie de protezarea totala a gleznei sau artrodeza gleznei.
Este intotdeuna recomandat sa mergeti la medic la aparitia primelor simptome, tratamentul fiind mult mai simplu in cazurile incipiente si se pot evita aparitia complicatiilor.