• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Media - Articole din ziare

Chistul Baker - ce este, de ce si unde apare

2015-07-09
Chistul Baker este o punga plina cu lichid sinovial care apare in zona poplitee din spatele genunchiului din cauza unui exces de lichid in spatiul intra-articular, provocand o umflatura si un disconfort.

Acest chist apare intotdeauna ca rezultat al unei probleme existente la nivelul genunchiului, cum ar fi leziunea de menisc, artroza, leziunea de ligament incrucisat sau din alte probleme articulare, explica doctorul ortoped Tarek Nazer pentru Ziare.com.

In cazurile incipiente pacientul nu se plange de nicio durere, cateodata nici nu observa existenta acestuia, apoi urmand o durere, un disconfort local si inabilitatea de a face flexia completa a genunchilui.

Diagnosticul este pus pe baza unui examen clinic, completat de unul ecografic sau imagistic prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) pentru a determina localizarea si marimea chistului.

Pentru a trata corect chistul Baker, ar trebui avuta in vedere cauza aparitiei lui si nu chistul in sine, orice tratamentmedicamentos sau chirurgical unde se indeparteaza chistul sau se aspira fara a tine cont de cauza este inutil si va duce la aparitia unui nou chist dupa o perioada scurta de timp.

Dupa tratarea cauzei principale, cateodata se poate distruge si chistul in aceeasi interventie prin distrugerea sistemului de valva care permite acumularea si mentinerea lichidului in punga.

Uneori chistul se afla in zone greu accesibile pe calea artoscopica si atunci se rezolva doar problema de baza, chistul tratandu-se doar medicamentos insotit de kinetoterapie, pentru a ajuta sa se retraga mai repede.

Foarte rar este necesara excizia clasica prin operatie deschisa mare in zona poplitee pentru indepartarea chistului; aceasta procedura este recomandata atunci cand chistul comprima pachetul neuro-vascular al genunchilui.

Nu ezitati sa va prezentati la un medic ortoped la aparitia primelor semne, deoarece rezultatul este mult mai bun in stadiile incipiente si recuperarea mai rapida.