• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Media - Articole din ziare

Ce este sindromul de impingment subacromial si cum se trateaza

2016-04-14
Umarul reprezinta o articulatie complexa predispusa la aparitia multiplelor probleme ale muschilor, ale ligamentelor si a suprafetei articulare.

Aceasta articulatie este compusa din trei oase: omoplatul, humerusul si clavicula. Sindromul de impingment subacromial apare atunci cand acromionul preseaza pe muschiul supra-spinos care este unul dintre muschii coafei rotatorie ai umarului.

Care sunt cauzele aparitiei sindromulului de impingment subacromial:

- activitatea fizica intensa - persoanele care fac sport de performanta (inot, tenis, baseball) risca sa dezvolte aceasta afectiune;
- persoanele care au munca ce necesita folosirea excesiva a bratelor (constructori, pictori), de asemenea prezinta un risc ridicat;
- loviturile repetate.

Care sunt simptomele:

Cele mai frecvente simptome aparute sunt durerile la nivelul umarului si rigiditatea (mai ales cand se executa miscarea de ridicare a umarului).

Durerea este difuza, merge pe partea frontala a umarului si coboara spre partea laterala a acestuia. Cand afectiunea evolueaza simptomele se agraveaza si apar dureri pe timpul noptii, pierderea fortei din brat, limitarea miscarilor acestuia si dificultatea de a executa activitati care pun bratul la spate (inchiderea fermoarului).

Cum se pune diagnosticul

Istoricul medical si examenul clinic prin care se verifica gradul de miscare a umarului si miscarile care provoaca durerile folosind teste speciale sunt importante pentru conturarea diagnosticului.

Acestea sunt completate de examene imagistice precum radiografia, rezonanta magnetica si ecografia prin care se observa leziunea de coafa rotatorie, ingustarea spatiului subacromial si prezenta osteofitelor articulare.

In ce consta tratamentul

Scopul tratamentului este de a reduce durerea si de a restabili functia umarului.

Tratamentul nechirurgical este cel initial, care in cele mai multe cazuri este ineficient, primul pas fiind repausul. Apoi se pot efectua infiltratii intraarticulare, fizioterapie si kinetoterapie si se pot asocia cu tratament antiinflamator.

Tratamentul chirurgical implica o interventie minim invaziva folosind tehnica artroscopica ce permite medicului sa patrunda in articulatia subacromiala si sa efectueze acromioplastie prin care o parte din acromion este eliminata pentru a crea mai mult spatiu pentru tendoanele coafei rotatorii.

Atunci cand prezentati o durere la nivelul umarului trebuie sa va prezentati la medicul specialist pentru investigatii si tratament.