• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Media - Articole din ziare

Ce este si cum se trateaza tendinita rotuliana

2016-03-31
Tendinita rotuliana este o afectiune care afecteaza tendonul rotulian, cel care face legatura intre rotula si tibie si care are un rol important in miscarile de flexie si extensie ale genunchiului. Aceasta reprezinta ruptura partiala a fibrelor de colagen ce provoaca dureri si edem.

Cel mai frecvent se intampla la sportivii care fac sarituri, adica practica voleiul sau baschetul. De asemenea, debutul tendinitei poate fi influentat si de alti factori favorizanti, precum kilogramele in plus, slaba hidratare a organismului, traumatismele sau expunerea la temperaturi scazute.

Ce simptome prezinta persoanele care sufera de tendinita rotuliana?

Primul simptom este durerea aparuta pe partea anterioara a genunchiului in timpul exercitiilor sau miscarilor de flexie/extensie asociate cu o senzatie de disconfort si edem local.

Cum se pune diagnosticul?

Examenul clinic arata o sensibilitate la atingere la nivelul ligamentului patelar. Trebuie urmat de teste complementare imagistice, precum radiografia, pe care se poate observa o ingrosare a tendonului sau calcificari tendinoase. Se mai pot face ecografie sau RMN pe care se poate observa o zona de inflamatie la nivelul tendonului patelar.

Cum o putem preveni?

Tendinita rotuliana poate fi prevenita prin exercitii de incalzire inainte de sport si cresterea treptata a intensitatii antrenamentelor care pot reduce riscul de aparitie.

Este foarte importanta alimentatia bogata in minerale si vitamine si o hidratare corespunzatoare.

Care este tratamentul?

- Trebuie sa fie redus efortul fizic si suprasolicitarea genunchiului.
- Medicatia antiinflamatoare locala si orala impreuna cu antialgicele ajuta la reducerea durerilor si a inflamatiei.
- Fizioterapia si kinetoterapia ajuta la reducerea simptomelor prin exercitii de stretching si de intarire a musculaturii.
- Infiltratiile locale cu acid hialuronic sau plasma imbogatita cu trombocite au avut un rol favorabil si au ajutat la grabirea procesului de vindecare.