• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Media - Articole din ziare

Ce este ruptura de tendon achilian si cum se trateaza

2015-07-30
Tendonul achilian este insertia muschiului gastrocnemian pe suprafata posterioara a calcaneului, fiind considerat cel mai gros si cel mai lung tendon al corpului. Ruptura acestui tendon este o afectiune des omisa in timpul examinarii de catre medici si este mai intalnita la barbati in jurul varstei de 30-40 de ani.

Factorii de risc si persoanele predispuse la ruptura tendonului sunt cele care fac sport ocazional, care sufera de artrita reumatoida sau de Boala Cushing, care au reactii adverse la unele antibiotice, precum ciprofloxacina, sau cele care fac injectii cu steroizi.

Aceasta se produce, de cele mai multe ori, spontan, in timpul miscarii sau in urma unui traumatism, pacientul simtinad ceva asemanator unei lovituri in spatele gleznei in timp ce face sport sau o anumita activitate.

Cele mai frecvente simptomesunt:

-Durere severa insotita de tumefierea zonei din jurul calcȃiului;
-Incapacitatea de a indoi piciorul sau de a utiliza piciorul ranit;
- Incapacitatea de a sta pe vȃrful degetelor in cazul piciorului afectat;
- Pacientul merge cu dificultate.

Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic prin care se poate palpa defectul aparut si se confirma cu o ecografie de parti moi. Defectul consta in prezenta unor goluri, a ingrosarii sau a unor noduli la nivelul tendonului.

Tratamentul

Tratamentul difera in functie de sex, varsta, starea generala de sanatatea, de activitatea persoanei respective si daca ruptura este partiala sau totala.

Tratamentul nechirurgical consta in repausul piciorului si gambei, evitarea oricarei activitati intense, imobilizare in ghips sau purtarea unei orteze in care glezna sta in pozitia de extensie maxima si se schimba gradul de extensie la fiecare doua saptamani pana la opt saptamani. Este indicat cand ruptura este partiala sau cand persoana are contraindicatie de tratament chirurgical.

Tratamentul chirurgical este indicat la tineri activi cu ruptura totala a tendonului. Exista diferite tehnici de sutura a tendonului, clasice sau minim invazive cu sutura subcutana a tendonului ce reduce foarte mult riscul de infectie si necroza a pielei, deoarece avem o zona slab vascularizata, apoi este urmat de imobilizarea gleznei in diferite pozitii timp de opt saptamani.

Recuperarea

Dupa perioada de imobilizare umeaza o perioada de recuperare functionala a miscarii si a tonsului muscular. Acest proces incepe imediat dupa indepartarea gipsului si implica exercitii de mobilitate a gleznei si de intarire a tonsului tendonului achilian. Poate dura intre patru si sase saptamani.

Cum putem preveni ruptura tendonului?

- Muschii trebuie sa fie bine incalziti inainte de antrenament sau de activitatea sportiva;
- Sa efectuam exercitii de intindere;
- Sa nu suprasolicitam muschii sau tendoanele si sa ne stim limitele;
- Dieta echilibrata;
- Purtarea de incaltaminte ce protejeaza calcaiul.