• contact@clinicamasaya.ro
  • Luni - Vineri 8.00 ÷ 20.00

Media - Articole din ziare

Ce este o unghie incarnata - simptome si tratament

2016-02-18
Unghia incarnata este o afectiune provocata de cresterea marginii laterale a unghiei in tesutul moale periunghial lateral si inclavarea ei la acest nivel cu aparitia durerii, inflamatiei locale si deseori infectiei bacteriene. Este o afectiune care apare cel mai frecvent la degetul mare al piciorului.

Doctorul ortoped Tarek Nazer explica pentru Ziare.commodul in care se formeaza aceasta, dar si ce tratamentpoate fi urmat.

Cum apare unghia incarnata?

Cea mai frecventa cauza a unghiei incarnate este pedichiura inadecvata atunci cand colturile unghiei sunt taiate prea scurt sau sunt rotunjite marginile si intra sub piele.

Si predispozitia genetica joaca un rol important. Forma unghiei se mosteneste si poate cauza aparitia unghiei incarnate. Incaltamintea necorespunzatoare, traumatismele si infectiile locale pot fi, de asemenea, factori favorizanti in aparitia acesteia.

Care sunt simptomele?

In stadiul de incarnare propriu-zisa apare durerea asociata cu o senzatie de disconfort, urmata de o zona de tumefactie si de roseata, sensibilitate la atingere si chiar imposibilitatea de a purta incaltaminte. Cand se infecteaza poate sa supureze. Iar in stadiile avansate se dezvolta un tesut carnos de granulatie (granulom).

Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic, rareori sunt necesare alte investigatii, in cazul unei infectii se poate recolta secrectie pentru efectuarea unei probe de culturi si antibiograme pentru a indentifica agentul patogen si pentru administrarea corecta a antibioticului potrivit.

Tratamentul

De cele mai multe ori nu este necesar tratamentul chirurgical si este suficenta tratarea cu antiinflamatoare si antibiotice in cazul infectiei.

Este importanta taierea corecta a unghiilor cu colturile drepte si este nevoie de incaltaminte adecvata, care sa nu fie stramta.

Rareori este necesar tratamentul chirurgical prin care se poate indeparta partial sau total unghia, iar apoi se va urma tratament cu antibiotic, antiinflamatoare si se va evita efortul fizic cel putin doua saptamani si se va purta incaltaminte lejera.

Daca va prezentati la primele semne aveti sanse mai mari de a scapa fara tratament chirurgical.