Atacul de panica

This is the default page custom subtitle

Atacul de panica – afla ce este si cum se trateaza

Atacul de panica se caracterizeaza printr-o perioada delimitata in timp de frica intensa, care apare spontan, cu sau fara un motiv evident sau care apar in anumite contexte si situatii de viata.

atac-de-panica

Cu totii trecem din cand in cand prin momente de ingriorare, insa ingrijorarea/teama/anxietatea resimtite in cursul unui atac de panica sunt atat de intense, incat persoana poate crede ca va face un atac de cord, va innebuni, sau va pierde controlul.

Pentru ca simptomele atacului de panica sunt similare cu cele ale unei conditii medicale, atacul de panica este deseori diagnosticat dupa investigatii medicale extensive.

Cum stii daca ai sau ai avut un atac de panica?

Trebuie sa tii cont de faptul ca doar un psiholog sau psihoterapeut poate diagnostica un atac de panica.

Totusi, exista unele simptome de care poti fi constient, precum:

 • Palpitatii
 • Probleme de respiratie si senzatie de sufocare
 • Greata sau detresa abdominala
 • Dureri sau disconfort in pieptului
 • Transpiratie
 • Senzatia de ameteala, dezechilibru sau lesin
 • Derealizare (sentimentul de irealitate) sau depersonalizare (detasare de sine insusi);
 • Amorteala sau furnicaturi in degetele de la maini si picioare
 • Frisoane sau valuri de caldura
 • Frica ca poti muri sau ca vei innebuni
 • Frica de moarte

Probabil recunosti o parte din simptomele de mai sus ca fiind raspunsuri normale ale noastre in situatii de pericol, insa in atacul de panica, simptomele apar deseori din senin si in situatii fara niciun fel de amenintare.

Pe langa simptomele comune descrise mai sus, un atac de panica:

 • Apare intodeauna brusc, fara vreun avertisment si este dificil de oprit;
 • Nivelul fricii resimtite nu are nicio legatura cu situatia in care se afla persoana care traieste atacul de panica;
 • Dispare dupa cateva minute (in general, dureaza mai putin 20 de minute de la debut pana la scaderea in intensitate a simptomelor).

Asa, cum poti observa simptomele atacului de panica sunt similare unor conditii medicale precum hipertiroidismul, prolapsul valvei mitrale, dependenta de cofeina etc.

De aceea, multe persoane cu atac de panica ajung mai intai la camera de urgenta a spitalului sau la medic, pregatiti pentru a auzi o veste proasta despre sanatatea lor.  Faptul ca ajung la medic, este un lucru bun.

Daca crezi ca te confrunti cu un atac de panica, chiar iti recomand ca inainte de a apela la consiliere psihologica si psihoterapie sa mergei  la un consult medical pentru a elimina orice cauza medicala posibila a acestor simptome.

Pe de alta parte, studiile arata ca inainte de a identifica atacul de panica, unele persoane ajung sa faca chiar si 10 vizite la medic.

Daca persoana nu sufera de vreo conditie medicala care sa explice simptomele si atacul de panica nu este diagnosticat, vestea poate spori anxietatea si frustrarea.

Astfel, apare intrebarea: Daca din punct de vedere fizic sunt normal, ce se intampla cu mine?. La aceasta se adauga frica constanta de a nu suferi un nou atac de panica.

Unele persoane se tem atat de tare ca vor face un nou atac de panica, in special in locuri publice, incat ajung sa evite locurile si situatiile in care cred ca ar putea avea un atac de panica.

De exemplu, o persoana poate evita sa iasa singura din casa, sa conduca, sa mearga la cumparaturi, sa calatoreasca cu avionul sau chiar sa foloseasca liftul.

Multe persoane considera , in mod eronat, ca atacul de panica este rezultatul unor probleme psihice profunde.

Desi cu totii putem avea probleme psihice serioase, insa atacul de panica nu este legat de acestea. Mai mult, atacul de panica poate fi tratat in cadrul psihoterapiei, chiar fara explorarea aprofundata a experientelor din copilarie.

Cum se trateaza atacurile de panica? Pot persoanele cu atacuri de panica sa duca “o viata normala”?

 Simptomele atacului de panica sunt reale, iar anxietatea atat de intensa, incat un atac de panica este una dintre cele mai invalidante experiente pe care le putem trai.

Vestea buna este ca atacul de panica se trateaza cu ajutorul psihoterapiei, iar rata de succes si mentinere a efectelor acesteia in timp este mare.

Majoritatea specialistilor sunt de acord ca psihoterapia cognitiv-comportamentala  are o eficienta sporita in cazul atacurilor de panica.

Pastreaza in minte ca atacul de panica, nu este ceva ce poti diagnostica ori vindeca de unul singur. Daca crezi ai suferit un atac de panica, apeleaza la un specialist pentru tratarea acestuia.

Uite principalele 4 lucruri cu care un specialist te poate ajuta.

 • Iti poate explica ce se intampla exact in cursul unui atac de panica;
 • Te poate ajuta sa identifici posibili stimuli care declanseaza atacul de panica;
 • Te va invata cum sa faci fata atacului de panica si sa previi aparitia acestuia;
 • Te va ajuta sa te expui treptat la situatiile care declanseaza atacurile de panica;

Uneori, in functie de particularitati, este nevoie de o interventie mixta, care combina psihoterapia cu medicatia.

Daca te-ai confruntat cu simptomele unui atac de panica si stii ca nu ai o problema medicala, poti sa apelezi la serviciile oferite de psihologii de la clinica Masaya.

 

Articolul scris de catre Cristina Aliman Psihologpoza-cristina-3